Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
852 Posty

(kasiar12)
Maniak
Dziekuje

Fajnie jakby bylo bezplatne, mam nadzieje

ja jak bylam u lekarza to wzial za wizyte a pozniej oddal i powiedzial ze czekamy na nr. Tak mialam w karcie napisane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
491 Postów
Dobrochna AS
(lady_dosia)
Wyjadacz
aguss - my nawet nie mamy złozonych papierów, bo za kazdym razem jak idziemy to nam każa przynieśc kolejne. Mamy już:z polskich dokumentów: akt slubu, zaświadczenie z gminy o wspólnym zameldowaniu przez 2,5 r. przed slubem, z norweskich- dokumenty męża - kontrakt, zaświadczenie ze nie pobierał zasiłku, wyciagi pensji, kontrakt na wynajem domu. Wszystkie dokumenty z PL oczywiście z apostille i tłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Oraz wypełnione papiery z UDI gdzie musieliśmy opisać gdzie i jak sie poznaliśmy, jak wyglądał ślub, etc.... A ostatnio poproszono nas o udowodnienie, że mąż był w PL legalnie, ale dokument oryginalny zdaliśmy w wydziale obsługi cudzoziemców i mamy tylko kopie i ta kopie tłumaczyliśmy oraz ppaiery dotyczące wydania zgody na prowadzenie działalności w PL przez mojego męża - ale to też tłumaczymy z kopii bo oryginał nam zaginął gdzieś w PL. I z tym się wybieramy na dniach do UDI znowu..... zobaczymy co powiedzą....
kazali kopie poświadczyć w ambasadzie lub konsulacie, ale tam tego nie robią, mąż musiałby jechać do PL lub ja lub dac moim rodzicom pełnomocnictwa - może do gwiazdki byśmy zdążyli, wiec podjelismy ryzyko i tłumaczymy kopie, w UDI powiemy, ze nie mamy dostepu do oryginału.
Aguss - a co jest u Was? czego żadaja?

O tym, że opieka prenatalna i poród jest w Norwegiipowiedział nam overlege w szpitalu gdzie bede rodzić, ten który riobił nam usg idawał skierowania. W papierach od położnej nie był zapisany moj nr personalny i nikt o to nie zapytał nawet, dostałam kolejne skierowania i już. Jak robiłam wczesniej w naszym lokalnym szpitalu badania krwi to tez nie płacicliśmy, mieli tam tylko trochę problemów z wpisaniem mnie do systemu... Ale wszystko w przyjemnej atmosferze, etc, nikt nie robił problemów.

kasiar12- super Kicia:
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
kasiar12 super kombinezonik. dzięki dziewczyny za info odnośnie paszportu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
619 Postów
Wyjadacz
ojejku ile macie tych papierow my musimy pierwsze zrobic laczenie rodzin a potem dopiero zalatwiac numer nie wiem czy to w jednym dniu zalatwimy potrzebujemy podobno tylko akt slubu przetlumaczony pozwolenie meza umowa o prace i o mieszkanie no i chyba tyle...
a oni z wami w ogole rozmawiaja bez umowionego tego spotkania na internecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
491 Postów
Dobrochna AS
(lady_dosia)
Wyjadacz
raz bylismy bez umawiania spotkania przez internet i musielismy strasznie długo czekac... przed nami było ze 30 osob, ale rozmawiali z nami. Odtad jednak umawiamy sie na godzine, bo to znacznie wygodniejsze
No mamy juz troche tych papierów i mam nadzieje, ze na tym bedzie koniec... zobaczymy powodzenia aguss rozumiem, ze w zw z brakiem nr personalnego i zgody na pobyt nie dostalas becikowego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
852 Posty

(kasiar12)
Maniak
Nam zostalo nie cale 2 miesiace na zlozenie wniosku o becikowe co jest do zrobienia z ich tempem pracy ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
619 Postów
Wyjadacz
no ja nie skladam na razie o to becikowe bo to sie mija z celem skoro nie mam numeru poczekam zobaczymy mam nadzieje ze sie uda 17 pozalatwiac i cos sie w koncu ruszy na razie stoimy w miejscu...;/
mam nadzieje ze wam tez sie tym razem juz uda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów

(JusCep)
Nowicjusz
hej dziewczyny mam pytanie w sprawie tego calego becikowego, czy ja mogę równiez złożyć wniosek jeżeli jestem na macierzyńskim?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów

(JusCep)
Nowicjusz
hej dziewczyny pozwolicie że się wtrącę w dyskusję, ale ma do was pytanie w związku z tym becikowym. Czy ja również mogę się starać o becikowe jeśli jestem na macierzynskim?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Hej JusCep Oczywiscie ze nie mozesz starac sie o becikowe,niestety..
Przy wypelnianiu wniosku byla mozliwosc wyboru becikowego badz pojscia na macierzynskie-wybralas macierzynskie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok